Yöntem Bildirimi Nedir?

Yöntem Bildirimi Nedir?

Yöntem Bildirimi Nedir?

Yöntem bildirimi, belirli bir görevin nasıl yapılması gerektiğini mantıksal, adım adım açıklar. Bir yöntem bildirimi, bir görevin sağlık ve güvenlik sonuçlarını dikkate alır ve riski azaltmak için izlenmesi gereken kontrol önlemlerini içermelidir. Yöntem bildirimi, insanların genellikle yüksek riskli işler için kullandıkları ve çalışanların belirli bir işi güvenli bir şekilde gerçekleştirmek için atması gereken adımları (yöntemi) açıklar.

Yöntem bildirimi, belirli bir görev sırasında ortaya çıkabilecek potansiyel tehlikeleri tanımlamalı ve işçiler tarafından uygulanması ve alınması gereken gerekli önlemleri özetlemelidir. Yaralanmaya yol açabilecek yanlış yorumlamalardan kaçınmak için mümkün olduğu kadar basit ve yalın olması gerekir. Çalışmaya dahil olan herkes bunu okumalı, kendilerinden ne beklendiğini anlamalı ve kendilerini güvende tutmak için uygulanan önlemlere uymalıdır.

Genellikle çalışanlara verilen bu belge ayrıca ihale sürecinde taşeron firmanızdan işi güvenli yapıp yapmayacağını anlamak için istenen dokümanlar içinde önemli bir yeri vardır. Böylece şirketin bir kuruluş hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasına ve bir proje için iş ortaklığına girmek isteyip istemediğine karar vermesine olanak tanır.

Ekibi veya işi kim yönetiyorsa, genellikle yöntem bildiriminin oluşturulmasından ve ayrıca tüm çalışanların bir kopyaya erişmesini sağlamaktan sorumludur. Bu kişinin yetkin olması ve gerçekleştirilecek çalışma prosedürlerine aşina olması gerekir.

Aşağıdaki durumlarda bir yöntem bildirimi hazırlamak faydalı olacaktır:

  • Serbest meslek sahibi iseniz
  • Yüksek riskli işlerin yürütülmesi için
  • Karmaşık veya olağandışı işleri yürütmek için

Prosedür ve planlarınıza ek olarak yöntem bildirimlerini hazırlamalı bunlara bağlı olarak da talimatları hazırlamalısınız.

Risk Değerlendirmeleri ve Yöntem Bildirimi

Hem yöntem bildirimleri hem de risk değerlendirmeleri, tehlikeli görevlerle ilişkili riskleri azaltmaya çalışır. Ancak iki belge arasında farklılıklar vardır ve bunlar birbirinin yerine kullanılamaz.

Risk değerlendirmeleri: Bunlar tehlikeleri ve riskleri belirler ve değerlendirir ve kontrol önlemleri önerir.

Yöntem bildirimi: Risk değerlendirmesinde özetlenen kontrol önlemlerini genişletmeli ve önlemleri nasıl, ne zaman ve neden uygulamanız gerektiğini ayrıntılarıyla anlatılmalıdır.

Yöntem bildirimleri asgari olarak aşağıdaki bilgileri içermelidir:

  • Görevin açıklaması, konumu ve tarihi
  • Yöntem beyanının amacı ve kapsamı
  • Görevin tamamlanması için gereken farklı rollerin ve her rolün sorumluluklarının açıklaması
  • Kullanılacak araç ve ekipmanlara ilişkin detaylar
  • Risk yönetimi için atılan adımların yanı sıra dikkat edilmesi gereken güvenlik konularına genel bakış
  • Gerektiğinde hem kurulumu hem de incelemeyi içeren adım adım çalışma yöntemi
  • Gerektiğinde izlenecek acil durum prosedürlerinin açıklaması
  • Sorumlu kişilerin imzaları

Asuman ERKUL CMIOSH,

MSh, MSc Elektrik Elektronik Mühendisi

© Bu sitede yayınlanan tüm yazıların telif hakkı NTSS'e aittir.