Otellerde Yangın Güvenliği

Otellerde Yangın Güvenliği
Bolu Kartalkaya’da çıkan yangın gösterdi ki henüz gerekli önlemleri almakta birçok tesis eksik kalıyor ve sorumluluklar yerine getirilmiyor.
Yüzlerce misafir ve personel ve düzinelerce potansiyel yangın riskiyle birlikte, yangın güvenliği oteller için son derece yüksek bir önceliktir. Binaların yangından korunmasına dair yönetmelik, tüm işletmelerin ve bina sahiplerinin mülk ve insanların güvenliğini sağlamak için uyması gereken bir dizi yönetmelik ve yönerge belirler.
Otel sahiplerinin belirli binalarla ilişkili yangın risklerini belirlemeleri ve azaltmaları gerekir. Bu nedenle, yangın güvenliği yönetmeliklerine uymak için uyulması gereken belirli bir otel kontrol listesi yoktur.
Otel sahiplerinin yangın güvenliği sorumluluklarını yerine getirmelerine yardımcı olmak için, Acil Durum Planınıza eklemeniz gerekenleri kapsayan kısa bir liste hazırladık.
Yangın Güvenliği Risk Değerlendirmesi
Tehlikelerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınabilmesi için risk değerlendirmesi yapmak gerekir. Bu risk değerlendirmesinin ulusal standartlarda yapılması önemlidir. Birçok farklı yöntem ve rehber dokümanlarla birlikte risk değerlendirmesi için standartlarda uluslararası platformlarda mevcuttur. Örneğin PAS 79 standardı basit, temiz ve anlaşılır şekilde risk değerlendirmesi yapmanıza yardımcı olacaktır.
Risk değerlendirmesi yangın tehlikelerini belirlemeli ve bunları yüksek, orta ve düşük risk olarak derecelendirmelidir. Örneğin, bir otel mutfağı, kimyasal bir depo gibi yüksek riskli bir alan olarak kabul edilir.
Risk değerlendirmenizde mutlaka özel grupları ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. Aile odalarındaki sakinler veya engelli personel gibi risk altındaki kişiler de belirlenmelidir. Belirlediğiniz her risk için, bu riski ortadan kaldırmak (mümkünse), azaltmak ve insanları bu riskten korumak için bir plan yapılmalıdır.
Yangın Algılama ve Uyarı Sistemi
Bir yangın önlenemiyorsa, mümkün olan en kısa sürede bir yangını tespit etmek ve otelinizdeki insanları yangın başladığı konusunda uyarmak için adımlar atılmalıdır. Bir otel için, bir algılama ve uyarı sistemi, binanın tüm alanlarda, bireysel otel odaları dahil, açık alarmlara bağlı bir dedektör ağı olmalıdır. Birçok otel, anında bildirimde bulunulabilmesi için alarmlarını doğrudan yerel itfaiye teşkilatına bağlamayı tercih eder.
Kaçış Yolları ve Yangın Kapıları
Her katta, tüm noktalardan açıkça işaretlenmiş kaçış yolları olan uygun sayıda yangın kapısı bulunmalıdır. Kullanıcı yükü hesaplanarak kaçış yollarınızın genişliği düzenlenmelidir. Tabiki mesafede önem taşır. Binaların yangından korunmasına dair yönetmeliğin Ek-5/B Çıkışlara Götüren En Uzun Kaçış Uzaklıkları ve Birim Genişlikleri ve Ek-14 Çıkışlara Götüren En Uzun Kaçış Uzaklıkları kısmında bu mesafeleri görebilirsiniz. Bu noktada mimarınızla veya bir yangın mühendisi ile çalışmanızda fayda var.
Yüksek riskli alanlarda, hızlı tahliyeyi mümkün kılmak için buna uygun hızlı kaçış yolları bulunmalıdır. Yangın çıkışları binanın dışındaki güvenli bir noktaya çıkmalıdır.
Yangın riski olan alanlarda ayrıca yangının yayılmasını önlemek için tahliyeden sonra kapatılabilen ağır, yangına dayanıklı kapılar bulunmalıdır. Hangi kapıların yangın kapısı olduğunu, yangın çıkışlarına giden yönleri ve buluşma noktalarını gösteren tabelalar da hayati önem taşır. Bu kapılar düzenli olarak ehil kişilerce kontrol edilmeli ve bakımları yapılmalıdır.
Acil Durum Aydınlatması
Bir yangın tespit edildiğinde, yangından zarar görebilecek veya yangını daha da kötüleştirebilecek gaz, su, elektrik gibi bazı sistemleri kapatmak en iyi uygulamadır. Bazı durumlarda yangın, binadaki elektriklerin bozulmasına neden olabilir.
Dolayısıyla acil durum yollarının ve yangın çıkışlarının yeterli şekilde aydınlatılması için yeterli acil durum aydınlatmasının sağlanması otel sahibinin sorumluluğundadır. Bu, özellikle otel koridorları gibi doğal ışığın az olduğu veya hiç olmadığı alanlarda önemlidir. Yönetmeliğe göre acil durum aydınlatmasının normal aydınlatmanın kesilmesi hâlinde en az 60 dakika süreyle sağlanması şarttır. Acil durum çalışma süresinin kullanıcı yükü 200’den fazla olduğu takdirde en az 120 dakika olması gerekir.
Personel ve Misafirler İçin Güvenli Toplanma Noktaları
Acil durum planınızda mutlaka toplanma noktaları ve sayımlar için bir düzen gerekecektir. Binanın tüm sakinlerini barındıracak yeterlilikte, herhangi bir tehlikeden (örneğin karşıdan gelen trafik, duman, düşen cam vb.) güvenli bir şekilde uzak, otelinizin dışında alanlar toplanma noktaları olarak belirlenmeli ve açıkça işaretlenmelidir. Bunlar, yangın alarmı çaldığında insanların toplanacağı toplanma noktalarınız olacaktır.
İşletmenizin büyüklüğüne ve misafir sayısına bağlı olarak birden fazla toplanma noktasına ihtiyacınız olabilir.
Bu toplanma noktalarında sayımlar yapıp içeride kimsenin kalmadığına emin olabilmek için otelde kimlerin olduğunu bilmelisiniz. Konaklayanlar, çalışanlar, toplantı veya restoran için gelen dış misafirler, toplantı veya salonları kullanmak için gelenler, bakım onarım için gelen taşeronlar gibi otelinizde olan herkesi biliyor olmanız gerekir.
Yangınla Mücadele Ekipmanı
Otelinizde hem katlarda hem de çalışma alanlarında mutlaka yangın söndürme ekipmanlarınız olmalı. Bunların sayısı ve yerleşimi için profesyonel yardım almanızı tavsiye ederiz.
Binaların yangından korunmasına dair yönetmelik her ne kadar Düşük tehlike sınıfında her 500 m2, orta tehlike ve yüksek tehlike sınıfında her 250 m² yapı inşaat alanı için 1 adet olmak üzere, uygun tipte 6 kg’lık kuru kimyevî tozlu veya eşdeğeri gazlı yangın söndürme cihazları bulundurulması gerekir demekte ise de yetersiz kalması sebebi ile BS 5306-8 ‘i referans almanızı tavsiye ederiz. Diğer ilgili noktalara ek yangınla mücadele ekipmanı sağlanmalıdır. Örneğin, mutfağınızda yemeklik yağ (Sınıf F) yangınları riski varsa, ıslak kimyasal yangın söndürücüler takmalısınız.
Otel yangın güvenliği Elektrik veya gaz yangını riski olan yerlerde karbondioksit (siyah) veya toz (mavi) yangın söndürücüler sağlanmalıdır. Ayrıca, özellikle mutfakta yangın tehlikelerinin yakınında yangın battaniyeleri gibi ek ekipmanlar da bulundurmanız gerekebilir.
Yangın hortumlarınızın, pompaların, sprinkler sistemlerinizin çalıştığına emin olun. Düzenli bakımlarını ve testleri yapın.
Personel Eğitimi ve Yetkili Kişiler
Tüm personel, alarmın nasıl çalıştırılacağı, yangınla nasıl mücadele edileceği ve binanın nasıl boşaltılacağı gibi yangın güvenliği prosedürleri konusunda eğitilmelidir. Belirli sorumluluklara sahip Yangın Güvenliği Görevlileri olarak bir veya birden fazla 'Yetkili Kişi' atanmalıdır.
Ayrıca katların hızlıca tahliyesinden emin olmak için Tahliye görevlileri atamalı ve eğitimlerini vermelisiniz. Tahliye görevlisi eğitimi için linki ziyaret edebilirsiniz NTSS | TAHLİYE GÖREVLİSİ- EVACUATION STEWARD
Tüm personelin yangın durumunda ne yapması gerektiği konusunda net olması için görevli yöneticilerle düzenli yangın tatbikatları ve eğitim oturumları yapılmalıdır. Oteller için yangın güvenliği eğitimimizi linkten inceleyebilirsiniz. NTSS | OTELLER İÇİN TEMEL YANGIN GÜVENLİĞİ-E Öğrenme
Uyarı işaretleri ve acil durum planları
Personel ve ziyaretçilerin yangın keşfedilmesi durumunda hangi eylemi gerçekleştireceklerini anlamaları için işaretlemeler ve planlar açık olmalıdır.
Her odada tüm yangın kaçış yollarında, en kısa mevcut rota üzerinden kaçış yolunu gösteren planlar ve yeterli tabelalar bulunmalıdır.
Alarm butonları, acil çıkışlar, yangın söndürücüler açıkça işaretlenmelidir. Lütfen dekorasyonunuzu değil güvenliği öncelik haline getirin.
Acil Durum Yangın Planı
Risk değerlendirmesi ve planlama sürecinin sonucu bir Acil Durum Yangın Planı olmalıdır. Bu, basılı bir kopya olarak yayınlanmalı ve tüm personele ve otelinizin intranetinde sunulmalıdır. Ayrıca, yeni başlayanların oryantasyonunun bir parçası olarak personele sunulmalıdır.
Servis ve Bakım
Mevcut tüm ekipmanların çalışır durumda tutulmasını ve yetkili bir kişi tarafından düzenli aralıklarla kontrol edilmesini sağlamalısınız .
Asuman ERKUL CMIOSH,
MSh, MSc Elektrik Elektronik Mühendisi
© Bu sitede yayınlanan tüm yazıların telif hakkı NTSS'e aittir.